De nieuwe industriële revolutie

‘WAT WE NU MEEMAKEN IS VAN HET KALIBER VAN DE EERSTE INDUSTRIËLE REVOLUTIE’
De in Rusland geboren fysicus André Geim won als enige wetenschapper ooit zowel een Nobelprijs als een Ig Nobelprijs, de prijs voor lachwekkend wetenschappelijk onderzoek. Een gesprek met de man die het materiaal grafeen uitvond én kikkers deed vliegen.

In 2003 isoleerde André Geim samen met zijn collega Konstantin Novoselov voor het eerst grafeen, het materiaal waarmee ze in 2010 de Nobelprijs voor fysica zouden winnen – supersnel naar Nobelnormen. Grafeen komt als zodanig niet in de natuur voor: je moet het op kunstmatige wijze isoleren. De gedeeltelijk door Geim en Novoselov zelf in stand gehouden legende wil dat ze daarin slaagden met behulp van enkel een blok grafiet en een stuk plakband, maar de werkelijkheid is iets prozaïscher. Er kwam wel degelijk plakband bij te pas, maar ook aceton, propaan en ultrageluid om grafiet tot grafeen te reduceren, een materiaal dat tegelijk transparant is, extreem dun, supergeleidend, superlicht en toch sterker dan staal, harder dan diamant en toch buigzaam. Een materiaal dat records blijft breken.

Lees het interview in Knack van 30/4013